2/15/2006

Laulev rahvas ja piiramatu aeg

Filipiinlased laulavad igas olukorras ja igal pool. Jarjekorras. Baaridaam leti taga. Laevatooline oodates laeva randumist. Muuja teenindades. Baari tootaja jaad lohkudes. Misiganes koht voi aeg pahe tuleb - raudselt laulavad. Peamiselt inglisekeelseid popplaule. See laulmine hakkab nii kulge, et jalutasin isegi mooda pood ringi ja umisesin laulda :)) Kui esimeses linnas, kus peale Manilat oobisime, Sablayanis oosel rodul lugesin, soitis uks noormees vorriga, kova haalega meloodilist laulu lauldes neiu taga istumas, mooda. Tol hetkel tundus see kuidagi nii ebatavaline. Tegelikult nii asi kaibki.

Aeg. Selle sonal on hoopis teine sisu kui ma siian harjunud olen. Igasugune asjaajamine toimub aegluubis. Kui uritad resisburoos korraldada 2 x 8 lennupiletit ja 8 oobimist, peab seal istuma 2 tundi. Sellele ajale tuleb lisada aeg, mis kulub piletite valjakirjutamiseks, kuna see too tehakse kasitsi ja siinse tempo juures... Uldiselt saavad nad ka ise sellest aru ja meil paluti hiljem tagasi tulla. Poes on muujatel aega kullaga, jarjekord taga ootab kannatlikult, kui leti taga 6 muujat omavahel juttu vadistavad ja vaid uks neis moodaminnes ka teenindab. Ei usu, et kusagil Euroopas inimesed nii rahulikult ootaksid. Aga siin on aega piiramatult. Ilmselt hakkab see kulge ka siia elama tulnud eurooplastele voi ameeriklastele. Kui prantslase saarel oli mul vaja sheifist rahakotti, ja juurde paases sheifile ainult Prantslane ise, aga Prantslane mangis parajasti sealsamas baari leti aares uhes saare kulastajaga mingit lauamangu, utles baarineiu mulle lihtsalt naeratades, et peab ootama, ta mangib... Noh jah, kui aus olla, siis loppude lopuks polnud mul seda rahakotti toesti nii vaga vaja, massaazi sai kenasti arvele panna, nagu koik selle saarel ja lahkudes maksta. Ma lihtsalt ei tulnud kohe selle peale. Ja rahakott jaigi sel korral votmata.

Siinses kaubanduses on raudselt koige rohkem T-sarke ja koige koledamad kingad maailmas. Pohilise osa kogu riidekaubast moodustavadki T-sargid.


Perenaine

No comments: